Att finna rörelse i Stillheten

Vad tänker ni på när ni hör ordet ’ergonomi’? För mig så dyker bilder av broschyrer av den typen man hittar på vårdcentraler upp. Fyllda med instruktioner på hur en ”korrekt position” för olika aktiviteter ser ut och illustrationer som visar dels det ”felaktiga” sättet, illustrerat med ett rött kryss, och dels det ”korrekta” sättet, markerat med en grön bock.

Det här sättet att tänka i korrekta och felaktiga positioner är något som genomsyrar hela vårt tänk runt våra kroppar. När jag började mitt letande efter något som skulle avhjälpa mina nack- och käkspänningar var det just jakten på ”rätt sätt och rätt position” jag ägnade mig åt. Jag ser samma sak hos mina elever: ”Är det såhär jag ska stå/sitta/gå nu?” Ibland tänker jag att vi ser på våra kroppar som maskiner, som det finns en bruksanvisning för. ”Den delen har till uppgift att röra den delen och gör den inte det så behöver vi tajta till lite här och smörja lite där”. Vad vi inte tar hänsyn till då är att vi faktiskt är organismer som inte bara består av kött, blod och ben. Vi är lika mycket våra tankar, känslor, minnen och samlade erfarenheter.

Framförallt så är vi i ständig rörelse.

När vi är stilla så är vi egentligen inte alls stilla. Det pågår enormt mycket aktivitet. Vårt blodomlopp, vår andning, vårt lymfsystem osv är i ständig rörelse. Så när vi försöker hålla oss i en ”bra hållning” eller när vi försöker ”hålla balansen”, vad är det då vi gör? Ta gärna en minut och inta en ”god hållning” eller ställ dig på ett ben och ”håll balansen”. Vad händer? Kan du andas fritt? Känner du dig fri och rörlig?

Det som ofta händer när vi försöker inta en position på det här sättet är att vi börjar ”hålla i oss”. Vi använder musklerna runt leder, i nacken, kanske magen och rumpan för att försöka stanna upp aktiviteten. Och den (livsnödvändiga) aktivitet man kanske märker det först på, är andningen. Låser du nacke, mage och leder så begränsar du det fria flödet av luft, in och ut ur lungorna och du måste kanske börja tänka på att ta djupa andetag istället för att det sköter sig själv. Och man kan ju tänka sig att allt annat som behöver utrymme och som behöver flöda, t ex matsmältning och blodomlopp förmodligen också blir påverkat om du gör din muskelkostym hård och hållen.

”There is no such thing as a right position, but there is such thing as a right direction” – F.M. Alexander

Om du istället tänker på ditt stående och sittande som att du är i ständig rörelse. Jag menar inte att du ska stå och svaja hit och dit, utan att istället för att hålla upp, i och in dig, kan du överlåta dig själv till underlaget och tyngdkraften. Låt golvet ta din vikt och tänk att ståendet handlar om att låta kroppen ständigt återfå sin balans. Du har en struktur som bär och du har muskler längst in vid ryggraden som ständigt är i rörelse och som jobbar med att bära upp dig mot tyngdkraften. Om du gör din yttre muskelkostym till en hård uniform av hållenhet så hindrar du detta flöde av upp, upp, upp.

Mer om detta i kommande inlägg i serien ”Bortom ergonomin – den kapabla människan” Nästa veckas blogginlägg kan ni hitta på min kollega Barbro Olssons blogg.