Vad kan Alexanderteknik göra för dig?

Många kommer för att bli friare från smärta och spänningar i rygg, nacke, käke, huvud och leder.

Tekniken är t ex ett mycket effektivt redskap för att avhjälpa en av vår tids folksjukdomar – ländryggssmärta och det har gjorts studier som visat på Alexanderteknikens effektivitet just för ryggproblem men även för hanterandet av kronisk smärta. Här https://www.bmj.com/content/337/bmj.a884 är en studie som publicerades i British Medical Journal och som ledde till att NHS (National Health Service Det statliga sjukvårdssystemet i england) började rekommendera Alexanderteknik just för patienter med ryggproblem.

Ofta så beror våra smärtproblem på hur vi använder oss själva och hur vi reagerar i till exempel stressiga situationer, och i dessa fall är Alexandertekniken ett väldigt effektivt redskap eftersom det är just precis detta man adresserar under en lektion – hur vi gör när vi gör något och hur vi reagerar på stimuli. När det gäller kronisk smärta så kan en Alexanderlärare vara behjälplig för att hantera smärta. Reaktionen på smärta är ofta att man spänner sig och detta i sin tur leder ofta till mer smärta och obehag. Om man blir medveten om sina reaktioner kan man låta bli att förvärra situationen och förhoppningsvis även förbättra den.

 Den smärta i axlar och nacke som jag ha levat med i åratal är borta! Tack!

Liza Madera McKilroy

Andra kommer för att förfina och utveckla sig själva inom sin disciplin – till exempel ridning, sång, teater, dans, löpning, yoga och andra idrotter.

Att lära sig röra sig själv med större medvetenhet hjälper oss att förebygga skador och även att röra oss mer obehindrat och med större lätthet.

Ryttare finner att de kan kommunicera mer obehindrat med sina hästar när de med hjälp av Alexandertekniken kan förbättra sin sits och rida på ett mer otvunget och expansivt sätt. På sistone har många ryttare inom Centrerad Ridning hittat till AT:n. Grundaren till denna metod, Sally Swift, tog många Alexanderlektioner och baserade mycket av sin metod på det hon lärde sig.

Många av vår tids stora sångare, skådespelare, musiker och dansare använder sig av Alexandertekniken i sitt utövande och i England och andra europeiska länder och USA är det vanligt att det finns en Alexandertekniklärare på utbildningar inom musik, teater och dans. Sångare, skådespelare och andra yrkesutövare som är beroende av sin röst har till exempel stor hjälp av Alexandertekniken. Om vi inte behöver kämpa med att hålla upp oss själva så blir andningen och därmed rösten friare.

Marja och Alexandertekniken blev vändpunkten i mitt liv. Efter att ha försökt allt i 30 år hittade jag äntligen nyckeln som gör att min kropp fungerar igen. Jag har haft fruktansvärt svåra smärtor i nacke och rygg, och hade nästan gett upp hoppet om att kunna ha ett fungerande liv. Nu vet jag att det går! Alexandertekniken är ingen quick fix. Det har krävt tålamod och tillit. Jag känner mig i mycket goda händer hos Marja, både bokstavligt och känslomässigt. Hon är trygg, insiktsfull, varm och oerhört kompetent. Jag kan varmt rekommenderad henne och Alexandertekniken.

Ulrika Bremberg

När jag har varit hos min lärare i Alexanderteknik, Marja Bennett, känner jag mig som en ny människa – mig själv! Jag är alldeles lätt i kropp och sinne. Marja har en enastående förmåga att möta mig där jag är. Nacke och höfter blir fria och plötsligt upplever jag mina fötter. Ryggraden får rymd, blir lång och känns stabil. Med hjälp av Marja vågar jag släppa taget och ha tillit till mig själv. Tack för det!

Ulrika Sutorius

Ytterligare andra kommer för att de har hört talas om Alexandertekniken som ett mycket kraftfullt hjälpmedel och verktyg för stresshantering och personlig utveckling.

Att bli medveten om hur vi reagerar i vissa situationer och relationer är första steget till att ta ansvar och ändra de reaktioner som inte gagnar oss.

Alexander sa: ”You translate everything – wether physical, mental or spititual into muscular tension”. Prova själv. Tänk att där du sitter och läser ska tänka på något riktigt komplicerat till exempel vad blir 356 multiplicerat med 48? Eller kanske på en konversation du haft idag som inte var så behaglig. Vad händer i kroppen? Dessa reaktioner pågår hela dagarna i oss själva, men vi är förmodligen inte särskilt medvetna om dem.

Med Alexandertekniken får du hjälp att identifiera dessa reaktioner och också hjälp att stanna upp och låta bli att gå in i dem. Förutom att detta ger dig en större medvetenhet om dig själv och dina reaktioner så ger du dig själv också tid att inte köra ned på vanans autobahn och en möjlighet att välja en annan reaktion. Du kanske upptäcker att utrymmet du ger dig själv mellan stimuli och respons gör att du inte väljer att gå in i en utmattande konflikt. Eller tvärtom att du inte går undan och undviker något som du tidigare upplevt som obehagligt och plötsligt istället får tillgång till en annan del av dig som kan svara på ett sätt som är närmare dig och din kärna.

Många som börjar ta lektioner upplever att de kan hantera stress och konflikter på ett bättre sätt. Många rapporterar också om en stärkt självkänsla och en sundare relation både till sig själva och sin omgivning.

17 088 är svaret förresten.

En berättelse om stress, nackvärk och Eureka!

Min nacke värkte och hur jag än gjorde för att vara så försiktig som möjligt blev minsta påfrestning på nacken en mardröm med värk i axel- och nackregionen och i huvudet. Nackproblemen hade utlösts av stress och efter en sjukskrivning skulle jag nu åter börja arbeta igen. Min stora rädsla inför återgången till arbetet var att inte klara av att jobba framför en dator eftersom den statiska ställningen är så påfrestande för nacke och axlar. Då mitt arbete till stora delar utförs vid datorn kände jag mig rädd för tanken ”tänk om jag inte kan jobba vid en dator något mer?” Idag när det digitala arbetssättet utgör en så stor del av mångas med mig arbete, kändes den tanken som en lurande katastrof!

Jag hade några år tidigare gått till Marja och tagit lektioner i Alexanderteknik för stelhet i rygg och kropp. Jag har alltid kännt att budskapet i tekniken är så sund; att släppa invanda skadliga rörelsemönster och istället låta kroppen arbeta på ett naturligt sätt utan onödiga spänningar. Jag kontaktade därför Marja och beskrev mitt problem och mina farhågor. Så hon gav mig en lektion där hon som rekvisita hade riggat upp en stol och en dator. Jag fick sätta mig framför datorn och börja skriva. Genom hennes lugna och träffsäkra guidning blev jag uppmärksam på hur jag automatiskt spände kroppen. Då sa hon de magiska orden – låt skulderbladen slappna av och vara fria. EUREKA!

Genom livet har jag i alla år alltid trott att jag ska slappna av i axlarna, och tyckt att jag gjort det med mer eller mindre framgång. Men själva spänningen började redan i skulderbladen. Genom Marjas guidning kunde jag efter en stund släppa på spänningarna och där och då arbetade jag för första gången sedan urminnes tider avslappnat vid datorn. Föreställ er den tacksamhet och eufori jag kände när det stod klart för mig att jag faktiskt klarar av att arbeta vid datorn utan att nacken säger ifrån!

Stort tack till dig Marja!
Med stor tillförsikt inför framtiden

Maria Rydell

Stockholm

Studio Touch
Väringgatan 25
133 33 Stockholm