Efter en längre period av hosta och förkylning funderar jag lite på hur våra förkylningar också formar kroppen.

Sjukdomar har ju ofta den effekten att man vill kura ihop sig i olika grader av fosterställning för att spara på krafterna. Till det kommer att man kanske är riktigt hostig, vilket gör att man drar ihop sig på framsidan och bidrar ännu mer till ”räk”-formen på kroppen. Till det kommer kanske svårigheter att sova på grund av täppt näsa, vilket leder till att man andas mer genom munnen, vilket i sin tur leder till större irritation av slemhinnorna och mer hosta.

Vila, vila och vätska brukar väl vara det som rekommenderas när man är mitt uppe i en förkylning, men om man nått kulmen och är på väg ”tillbaka till livet” finns det några enkla medel som kan hjälpa en att veckla ut sig ur fosterstadiet och låta de hårt arbetande ”host-musklerna” få förlängas ut i sin fulla elastiska längd.

Ni som redan tar eller har tagit lektioner i Alexanderteknik känner till den här övningen som ”aktiv vila”, ”semi-supine position” eller rätt och slätt ”lpg” (ligga på golvet) och precis det handlar det om!

Ta en hög med pocketböcker, kanske den hög du läst medan du varit sjuk, ca en tvärhand hög. Lägg dig på golvet på en tjock ullmatta, yoga-matta eller liknande, med huvudet vilande på bokhögen och med böjda ben och händerna på magen (se illustration) Fötterna ska vara ganska nära stussen och ca en höftbredd isär.

Förmodligen kommer du att märka att ryggen inte riktigt vill ha kontakt med golvet och att det känns lite obalanserat och assymetriskt i kroppen – speciellt efter en rejäl förkylning – men bry dig inte om det, utan se istället om du kan låta hela ryggtavlan få landa på underlaget av sig själv och med hjälp av gravitationen. Här följer några punkter du kan presentera för dig själv:

  • Lägg märke till att huvudet vilar på och bärs upp av böckerna så att nackmusklerna kan släppa greppet lite grann så att ryggraden får vara hel och lång från svanskota till översta nackkotan (mitt emellan öronen)
  • Låt hela ryggtavlan få breda ut sig på underlaget, från skuldrorna till bäckenet, som en kaksmet som sakta breder ut sig i en långpanna.
  • Låt även fötterna ha kontakt med golvet på så sätt att de även när du ligger kan ge stöd åt ryggen,
  • Låt knäna peka på varsin punkt i taket så att du istället för att hålla benen i en position ger dem en riktning. Benen förlängs ut ur ryggen och fötterna ger benen och ryggen stöd samtidigt som knäna pekar mot taket.

Ligg på det här sättet i 10-20 minuter ett par ggr om dagen (om du ändå fortfarande är sjukskriven) så hjälper du kroppen att hitta tillbaka till ditt friska jag lite snabbare och du är lite bättre förberedd för en upprätt tillvaro igen. God bättring, nu ska jag lpg:a!

Bilden har jag lånat från ”Directed Activities” av Gerard Grennell