Det började med ett inlägg från Alan Bowers, Alexandertekniklärare i New York. Han funderade över alla dessa kroppsarbetare som verkligen behöver en fungerande kropp för att kunna arbeta. Hur inkomsten  är beroende av deras hälsa – deras ryggradshälsa.

Jag brukar tala om sittandet som den största fysiska utmaningen för den moderna människan, men det finns oftast en möjlighet att ändå fortsätta arbeta för dem som har ett stillasittande arbete – även om ryggen krånglar.

Behöver du kunna lyfta, bära, arbeta i obekväma arbetsställningar, krypa omkring i små utrymmen i ditt arbete så går det inte med ryggskott eller mer allvarliga ryggskador.

Tanken med att utnämna 2014 till det Internationella Ryggradsåret är att uppmärksamma och belysa betydelsen av en hälsosam ryggrad – för alla! Detta har blivit växande en gräsrotsrörelse där medlemmarna oftast har grunden i Alexanderteknik – lärare och elever – men där finns även Yoga-instruktörer och andra som arbetar med och förespråkar ryggradshälsa.

Mitt bidrag, till att börja med det här året, blir en blogg-serie med vanliga workout-rörelser och tips på hur du kan göra dem med större medvetenhet och med fokus på en lång och frisk ryggrad. ”No pain, more gain” blir ledorden för serien och rörelserna hämtar jag mestadels från en populär träningsapp: ”7-minute workout”. Första övningen jag går igenom blir plankan.

En avslutande tanke att ta med dig under dagen. Tänk på att ryggraden går hela vägen från svanskotan upp till någonstans mitt emellan öronen. Där sitter huvudet och balanserar på översta nackkotan. Tänk nu på att ryggraden faktiskt är mer eller mindre i mitten av kroppen, även i djupled. Det du känner som sticker ut på ryggen är utskott från ryggraden, inte själva kärnan. Tänk nu att du är fri att låta ryggraden förlängas genom hela bålen och att du är fri att, t.ex när du går, låta kroppen, armarna och benen röra dig framåt i en roterande rörelse runt ryggraden. Låt nacken vara fri och huvudet leda rörelsen uppåt and swing it!

Illustration Josefine Ploen Hultén