Nyligen spenderade jag en vecka med mina pensionerade föräldrar på deras torp på den Ångermanländska landsbygden.

Det var en vecka av två timmars arbetsdag på danskompaniet Norrdans varje dag, och mycket återhämtning och vila resten av dagen

Den här tiden på året finns inte många sysslor att utföra på det annars ganska arbetsintensiva torpet med de relativt stora odlingarna som ska skötas. Vi spenderade dagarna med att ta promenader medan det fortfarande var ljust, vi läste, vi stickade, vi planerade och lagade mat, och avslutade kvällarna med att titta på frågesport och nyheter på tv.

Eftersom jag var där ensam kunde jag till fullo vara i mina föräldrars tempo. Ingenting behövdes göras hastigt. Allt fick ta sin tid.

När jag levde i det här tempot blev det väldigt tydligt vilket tempo jag brukar ha. Det blev också väldigt tydligt att jag kanske inte reflekterar över vilket tempo, vilken rytm som behövs i olika situationer.

Det slog mig också att det kändes väldigt naturligt att sakta ned och stanna upp nu när vi går in i den mörkare årstiden.

På landet blir det väldigt mörkt väldigt tidigt den här tiden på året vilket gör det väldigt opraktiskt att försöka utföra sysslor utomhus. Så det föll sig väldigt naturligt att dra sig tillbaka. Kanske läsa eller ta sig en tupplur innan middagsförberedelserna.

Nu när jag är tillbaka i stan med det ständiga flödet av artificiellt ljus känns det nästan som som vi går åt det rakt motsatta hållet. I stället för att sakta ned, stanna upp och ha en långsammare rytm när mörkret trots allt omsluter oss, så skruvar vi upp tempot. Allt ska hinnas med innan jul! Förutom alla deadlines så tillkommer julavslutningar och terminsavslutningar och en uppsjö av sociala sammankomster och sammanhang.

Vårt samhälle har vi byggt runt den industriella idén om 24 timmars dygn där 8 timmar är för arbete, 8 för fritid och 8 för sömn och det ändrar man inte på i en handvändning. Men jag undrar om vi kan ta in lite mer av en medvetenhet runt vår egen rytm, vårt eget tempo?

Vems rytm är det vi har när vi går från hem till arbete? Kan vi samtala i ett tempo som är vårt eget? Finns det tid och utrymme att lyssna, på andra och oss själva? Tillåter vi oss att röra oss mellan att stänga av och titta inåt och att titta ut och öppna upp för intryck? Kanske vår rytm är att sova 5 timmar på natten med 2 korta tupplurar under dagen? Kanske vi är som mest kreativa mellan 5 och 8 på morgonen och behöver vara ute i skogen en stund mitt på dagen? Om detta är omöjligt att organisera så kanske vi i alla fall kan se till att vi inte hela tiden är en halvmeter framför oss själva när vi går. Eller att vi lyssnar färdigt på någon som talar, och väntar på om vi har något att säga i respons.

I ditt tempo. I din rytm.